пʼятницю, 21 грудня 2012 р.

Роль інновацій у розвитку інформаційної економіки

Домінуючою тенденцією світового економічного розвитку на сьогоднішній день є формування та розвиток інформаційної економіки. Впровадження інформаційних технологій з одночасним забезпеченням прав і свобод громадян з використання цих технологій і надання доступу до інформації є ключовими факторами ефективного переходу до нової інформаційної економіки.
Щоб вижити в новій конкурентному середовищі держава повинна бути відкрита для нових ідей, нових способів роботи, нових інструментів та обладнання.

Воно також має розташовувати відповідними можливостями для впровадження нововведень і отримання переваг в результаті їх використання. Курс на поширення інновацій має стати одним з основних компонентів сучасної державної політики, яка повинна здійснюватися за допомогою спеціальних заходів, що сприяють збільшенню потоку інформації в секторі економіки.

Інновація являє собою один з видів людської діяльності. Кожен громадянин є потенційним творцем, конструктором, які реалізують проектний задум, чи користувачем якої-небудь інновації. Повне досягнення цілей інновацій неможливе без існування відкритої для їх розповсюдження середовища, заснованої на знаннях про природу можливостей і ризиків. Така середу може бути утворена тільки шляхом відкритого діалогу між представниками наукових організацій, підприємств, уряду, зацікавлених груп та широкої громадськості.

Велика частина досліджень в нашій країні здійснюється в науково-дослідних інститутах та вищих навчальних закладах, що призводить до необхідності зміцнювати їх взаємодію з промисловістю. Таким чином, українська інноваційна політика повинна припускати розширення передачі інформації з державних дослідницьких організацій у виробництво. Основу інноваційної політики становить своєчасна передача технологій малим і середнім підприємствам з метою розширення можливості використання цих технологій. Реалізація інноваційної політики може здійснюватися через такі механізми: «наукові парки», регіональні технологічні центри, служби зв'язку в академічних та дослідницьких організаціях, а також демонстраційні проекти.

Однією з особливостей сучасної інформаційної економіки є збільшення обсягу бази знань у всіх секторах виробництва. В даний час галузі промисловості з низьким рівнем досліджень і розробок можуть стати основними користувачами знань. Сформована українська економіка може стати конкурентоспроможною тільки у тому випадку, якщо вона буде володіти великим обсягом знань.

Кількість вироблених нових товарів, що вперше з'явилися на українському ринку, становить лише 2% товарообігу промислових підприємств. Така статистика демонструє, що, вклад інновацій в конкурентоспроможність промисловості залишається незначним, незважаючи на повсюдне розуміння важливості їх впровадження. Така ситуація, на жаль, призводить до ігнорування можливостей випуску нових продуктів або надання нових послуг на світовому ринку, а також до недостатньо швидкої реакції на зміни попиту.

Цікавим в інноваційному напрямі є досвід Європейського Союзу: на одному із засідань Ради Європи було прийнято рішення регулярно підбивати підсумки впровадження інновацій в країнах Європейського Співтовариства. В результаті у багатьох країнах ЄС діяльність в області інновацій стала нової горизонтальної політикою, об'єднує такі традиційні галузі як економіка, промисловість та науково-дослідна робота.

Хоча Україна і входить до числа країн, найбільш готових до переходу до нової інформаційної економіці, їй ще належить зробити багато чого в цій області. Так, незважаючи на наявність висококваліфікованих трудових ресурсів, уряду країни необхідно істотно розширити доступ населення до Інтернету, створити більш сприятливі умови для ведення електронної комерції, а також сприяти формуванню лідерів, які б служили рушійною силою переходу до інформаційної економіки.

Таким чином, інновації є необхідним елементом підвищення конкурентоспроможності українських підприємств і, отже, головним компонентом промислової та інноваційної політики. Впровадження інновацій необхідно здійснювати в вивіреному законодавчому полі, здійснювати держзамовлення на них, проводити моніторинг виконаної роботи, стимулювати використання інноваційних ідей з метою підвищення конкурентоспроможності України на світовій арені.
Макет блогу завантажено з Галереї Онлайн Інструментів та модифіковано з допомогою безкоштовний уроків.